Arbeta som reseguide

Att arbeta som reseguide eller reseledare är antagligen ett av de mest krävande men också roligaste yrkena som finns. Yrket är mycket mångsidigt, du kan räkna med att inte en dag är den andra lik. Du får tillfällen att träffa intressanta människor och se spännande platser. Som reseledare har du världen som ditt kontor.

Viktigt med servicekänsla och ansvar

ReseguideEftersom du som reseguide är ansiktet utåt för researrangören är det mycket viktigt att du har en inbyggd känsla för service. Du måste också vara ansvarstagande och kunna rycka in vid krissituationer och lösa problem så snabbt som möjligt för gästerna.

Guidekunskaper

Eftersom reseledaren är den första person som gästerna träffar då de anländer till resmålet är det inte bara viktigt att du hjälper gästerna att hitta till hotellet och tillbaka till flygplatsen igen, utan du ska också vara deras guide i mötet med värdlandet. Som reseledare ska du alltså också vara påläst om landet som befinner er i. Gästerna förväntar sig att reseledaren har goda kunskaper om landet i stort, både om landets historia, kultur och inte minst dess sevärdheter. Som reseledare på en för dig ny ort i ett nytt land gäller det alltså att ta reda på så mycket som möjligt och att själv hinna besöka och uppleva så mycket som möjligt för att kunna hjälpa gästerna på bästa sätt. Att prata med lokalbefolkningen är ett hett tips för en nyanländ reseledare, hos dem finns det ofta mycket matnyttig information att hämta om vilka restauranger som är bra och var de själva går ut och tar en öl.

Inte bara utflykter

Det är viktigt att komma ihåg att som reseledare är arbetsdagarna inte bara en ändlös räcka av utflykter, sol och bad och festliga aktiviteter tillsammans med gästerna. Förutom att ständigt vara i stand-by för gäster som fått problem ingår också administration och andra uppgifter på servicekontoret.